تاریخچه و منشاء زعفران

تاریخچه زعفران
درباره منشاء زعفران نظریه های مختلفی ابراز شده است. برخی شواهد واژگانی و مستندات تاریخی موجود دلالت بر آن دارد که رویشگاه اولیه زعفران در ایران زمین بوده است و از دامنه های زاگرس به ویژه نواحی الوند در سرزمین ماد باستان منشاء گرفته است در برخي منابع ذكر شده است كه اين كلمه از كريكوس Corycus كه نام منطقه اي در سيليسيا Cilicia واقع در شرق مديترانه مي باشد، گرفته شده است. عده اي مبداء زعفران را ايالت قديم ماد ايران مي دانند، برخي از محققين نيز خاستگاه زعفران را در منطقه وسيعتري از كره زمين شامل يونان، تركيه، آسياي صغير و ايران مي دانند. ايرانيان ضمن صدور زعفران به بسياري از نقاط جهان باستان، خواص آن را به يوناني ها، رومي ها، چيني ها و اقوام سامي از جمله عرب ها معرفي كردند و شيوه زراعت آن را در سده هاي اول تا چهارم هجري به امم اسلامي پيرامون مديترانه آموختند.

در کشتیار بیشتر بخوانیم: خاك زراعي مناسب کاشت زعفران

قدیمی ترین اسناد از انواع مصرف زعفران از دوره هخامنشیان است. هخامنشیان مصرف کننده زعفران بوده و با خواص و خصوصیات خوراکی آن آشنایی داشتند. در دوره پارت ها زعفران ايران به يونان و روم مي رفت، بعدا چين هم از مشتريان زعفران ايران شد. در عصر ساسانيان كاشت زعفران در قم و بون نيز رايج گرديد و مرغوبيت محصول آنها شهرت يافت. زعفران از گیاهان بومی فلات ایران است. کشت این گیاه از گذشته بسیار دور، در بسیاری از مناطق مرکزی ایران متداول بوده است. در زمان فتح ایران توسط اعراب، ایرانی ها به زعفران "لارکیماس" می گفتند. سپس با گسترش فرهنگ عربی در گویش فارسی، این واژه به" الزعفران" و پس از آن به زعفران تغییر نام یافت. پس از فتح اندلس (اسپانیا) توسط اعراب و مسلمانان ایرانی تبار در قرن دهم میلادی کشت و کار زعفران در این کشور متداول گردید، متعاقب آن در قرن هجدهم میلادی در انگلستان رواج یافت. کشت زعفران توسط اعراب در قرن دهم میلادی در اسپانیا رواج یافت و در پی آن در قرن هیجدهم میلادی کشت آن در انگلستان در ناحیه ای به نام Walden  گسترده شد که امروزه این محل به نام Saffron Walden معروف است. بيشترين سطح زير كشت زعفران در حال حاضر مربوط به استان هاي خراسان رضوي، خراسان جنوبي، خراسان شمالي،اصفهان، فارس، کرمان و یزد مي باشد.

 


شاید برای شما مفید باشد:  جدیدترین توصیه های فنی زعفران