تاریخچه و پراکنش محصول سیب زمینی
- تاریخچه کشت محصول سیب زمینی و پراکنش در جهان و ایران
مبداء پیدایش سیبزمینی ارتفاعات رشته کوه آند واقع در مرز کشورهای پرو و بولیوی میباشد. تقریباً 2000 سال قبل از ورود کاشفان اسپانیایی به قاره آمریکا، کشت سیبزمینی بوسیله اقوام اینکا در این منطقه رواج داشته است. سیبزمینی در نیمه قرن شانزدهم میلادی توسط کاشفان قاره جدید از آمریکای جنوبی به اسپانیا معرفی شد و از این کشور به دیگر نقاط اروپا برده شد و کمتر از 100 سال بعد کشت آن در بسیاری از مناطق این قاره آغاز گردید. این گیاه تقریباً در سال 1610 در هند، 1700 در چین، 1766 در ژاپن معرفی شد. امروزه و بعد از گذشت حدود چهار قرن، سيبزميني از نظر مقدار توليد، چهارمين محصول جهان پس از گندم، برنج و ذرت ميباشد و تقريباً در تمام جهان كشت ميشود .
در ایران، سرجان ملکم سفیر دولت بریتانیا بین سالهای 1800 تا 1810 میلادی در زمان فتحعلی شاه قاجار، مقداری بذر سیبزمینی به دربار شاه ایران هدیه کرد. این سیبزمینیها ابتدا در روستای پشند در اطراف تهران و سپس در فریدن اصفهان و بعد به تدریج به سایر نقاط کشور برده و کاشته شد . تا سال 1339 شمسی ارزش چندانی به این گیاه داده نمیشد ولی از آن به بعد مؤسسه تحقیقات نهال و بذر بر روی این گیاه تحقیقات وسیعی انجام داد. ارقامی از آلمان، انگلستان، هلند و آمریکا وارد ایران شد و در ده منطقه مورد آزمایش قرار گرفت. اکنون ارقام متنوعی از سیبزمینی سازگار با اقلیمهای مختلف ایران که دارای عملکرد بالا در واحد سطح بوده و مقاوم به آفات و بیماریها هستند، معرفی شده و مورد کشت و کار قرار میگیرند.
- مناطق کشت محصول در جهان، ایران و استان
اين محصول در حدود 140 كشور جهان كشت ميشود كه بيش از 100 كشور آن در مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري واقع شدهاند اما هنوز بيشترين توليد در مناطق معتدل در كشورهاي صنعتي متمركز است. تقريباً يك سوم اين محصول در كشورهاي در حال توسعه عمدتاً در كشورهاي آسيايي توليد ميشود كمتر از نيمي از كل سيبزميني توليد شده در جهان به مصرف انساني و مابقي آن خوراك دام، بذر و نشاسته ميگردد. درحال حاضر،كشت سيبزميني در اكثر نقاط كشور متداول است.
شاید برای شما مفید باشد: جدیدترین توصیه های فنی سیب زمینی