مناطق کشت سیر درجهان، ایران
مناطق کشت محصول درجهان، ایران
سیر گیاهی است که تقریباً در تمام دنیا به جز قطب و جنگلهای استوایی می روید. ولی وطن گیاه آسیای مرکزی و شاید شرق منطقۀ مدیترانه باشد. در ایران كشت سير در مناطق مختلفي از كشور مانند همدان، مركزي، خراسان، زنجان، مناطق شمالي، خوزستان، آذربايجان و…. رواج دارد. مناطق طارم (استان زنجان)، دزفول، استانهای مازندران و گیلان و کرمان(شهداد) در فصل بهار سیر برداشت میکنند و استانهای همدان، آذربایجان شرقی، فارس و خراسان رضوی تولیدکننده تابستانه سیر در کشور هستند. در نقاط مختلفی از ایران کشاورزان به کشت گیاه سیر پرداختهاند اما سیرهای محلی همدان، اهواز، مازندران و مشهد از معروفیت بیشتری برخوردارند و استان همدان در تولید سیر رتبه اول کشور را دارد.استانهای دیگر معمولا سیر تولیدی خود را به صورت سبز و برای تازهخوری در بازار عرضه میکنند اما استان همدان بیشتر تولیدش را به صورت سیر خشک عرضه میکند.
میزان تولید سیر درجهان:
سیر از لحاظ تولید جهانی در بین گیاهان پیازی Allium-Grops بعد از پیاز خوراکی قرار دارد. سیر با 965،939،24 میلیون تن تولید چهاردهمین محصول مهم زراعی دنیاست.طبق آمار فائودر سال 2014 چین رتبه اول، هند و کرهجنوبی در رتبههای بعدی جای دارند. از لحاظ میزان تولید در واحد سطح، مصر با 25.366 کیلوگرم در هکتار رتبهی اول را دارد و پس از آن آمریکا با 16250 کیلوگرم در هکتار و چین با 13421 کیلوگرم در هکتار و کرهجنوبی با 11916 کیلوگرم در هکتار رتبههای بعدی را بخود اختصاص دادهاند. کرهجنوبی بالاترین میزان سرانه تولید، یعنی 10.5کیلوگرم برای هر نفر در سال را در این میان دارد. آرژانتین و چین رتبه های بعد را بخود اختصاص میدهند. از سال 1986به بعد از لحاظ سطح زیر کشت، تولید و عملکرد سیر در دنیا، در یک دهه گذشته به ترتیب 115.78 ٪، 245.92٪ و 60.41٪ رشد کرده است. تقریبا در تمام طول سال در سراسر جهان، تقاضا برای سیر چه بصورت تازه و خشک شده وجود دارد. ایران با تولید سالانه بیش از 74هزار تن سیر، رتبه هجدهم تولید این محصول در جهان را به خود اختصاص داده است.