یک شنبه، 30 شهریور 1399

تاریخچه محصول چای در ایران

تاریخ دقیق مصرف چای در ایران مشخص نیست، لیکن براساس نوشته های به جا مانده از مورخین، محققین و سفرنامه ها، مصرف چای در ایران از اواخر قرن پانزدهم و آغاز قرن شانزدهم میلادی شروع شد. کشت چای در ایران به وسیله حاج محمد حسین اصفهانی در سال 1261 هجری شمسی مقارن با سلطنت ناصرالدین شاه آغاز گردید ولی به عللی رواج و توسعه نیافت. به عبارت دیگر تا قبل از سال (1280 ه ش) کشت چای در ایران رواج نداشت و ایرانیان قدیم به جای چای قهوه می نوشیدند. به همین دلیل چایخانه های ایران همان نام قدیمی خود یعنی قهوه خانه را حفظ کرده اند.

با کشتیار بیشتر بدانیم: مناطق کشت و پراکنش چای در ایران و جهان

سر فصل شروع کشت چای در ایران در سال 1319 هجری قمری به همت و فداکاری و کوشش بیش از حد شخصی به نام محمد میرزا ملقی به کاشف السلطنه ارتباط دارد و نامبرده در واقع بانی کشت چای در ایران می باشد وی که ژنرال کنسول ایران در هند بود پس از تحمل رنج و مشقات زیادی پس از یک سال و اندکی کار آموزش در امور مختلف کشت و صنعت چای در هند را به پایان رساند و موفق به دریافت گواهینامه چایکاری شد پس از آن با موافقت دولت وقت هند تعداد دو هزار نهال چای را به ایران آورد و چون آب و هوای گیلان به خصوص شهرستان لاهیجان را مناسب کشت چای تشخیص داد، کلیه نهال ها و بذور وارده را در دامنه کوه چهار خانه سر لاهیجان کشت نمود و سال ها زحمت کشید تا نهال ها به بار نشستند و اولین محصول از باغ احداثی ایشان استحصال گردید. 

سایر محصولات کشاورزی در کشتیار: اهمیت و ارزش پرورش عسل

پس از کشت چای در لاهیجان کشت این گیاه در سایر شهرهای شمالی ایران از قبیل لنگرود، سیاهکل، املش، رودسر، تنکابن، رامسر و برخی از شهرهای دیگر شمالی رواج یافت. در سال 1309 شمسی اولین باغ کشاورزی در تنکابن تاسیس گردید و سپس در سال 1330 سطح زیر کشت آن به 10281 هکتار رسید. همچنین براساس آمار منتشرشده تا سال 1381 تعداد 125 کارخانه چای سازی در ایران در حال فعالیت می باشند. کل ظرفیت پذیرش برگ سبز چای توسط کارخانه ها در در حالت عادی معادل 2839880 کیلو گرم و در صورت افزایش میزان کار به حداکثر 4690783 کیلوگرم می رسد. امروزه چای یک محصول با ارزش است و شهرت جهانی  آن به علت غیرسمی و نشاط  بخش بودن آن است .

 


شاید برای شما مفید باشد:  جدیدترین توصیه های فنی چایکاری