معرفی گیاه و محصول چای
چاي گياهي است از شاخهی نهاندانگان، يكپايه و ازردهی دو لپهاي ها خزان ناپذير و هميشه سبز از خانوادهی Theaceae و با نام علمي O. Kuntz (L) Camellia sinensis ميباشد. اين جنس حدود 82 گونه دارد كه تعدادي براي توليد چاي و تعدادي براي روغنكشي و بقيه نيز از گياهان زينتي به حساب ميآيند كه از نظر اقتصادي مهمترين آن بوتهی چاي است.بوتهی چاي ديپلوئيد (30=x 2=n2) است اما انواع تريپلوئيد آن نيز وجود دارد.
گلهاي چاي سفيد و معطر هستند و به صورت خوشهاي و مجتمع و يا تك گل در كنار برگها ظاهر ميشوند كه داراي 5 تا 7 گلبرگ و 5 تا 7 كاسبرگ و تعداد زيادي پرچم ميباشند. تخمدانها داراي 3 تا 4 حجره هستند و هر حجره شامل يك الي 4 دانه ميباشد. ميوهی چاي به شکل كپسول است.
با کشتیار بیشتر بدانیم: تاریخچه محصول چای در ایران
گل چاي خود عقيم بوده و گرده افشاني توسط حشرات صورت ميگيرد. گرده افشاني مصنوعي گل ممكن است تشكيل بذر را به 14درصد برساند اما در حالت طبيعي حدود 2 درصد گلهاي بوته، تشكيل بذر ميدهند.. يكي از خواص بوته هاي چاي اين است كه در صورت تولید گل و بذر زياد، برگ كمي ميدهند و برعكس در صورت تولید برگ زياد، تولید گل و بذر کاهش پیدا میکند. اين دو خاصيت با هم بهندرت در يك بوتهی چای مشاهده میشود. نکته مهم این است که برای تکثیر بذر نباید از بوته هاي پرگل استفاده كرد.
1- چای " Camellia sinensis " برگ آن پس از آنجام عملیات اصلاحی به مصرف می رسد.
2- کاملیا "Camellia japonica " این جنس را به صورت یک گیاه گلدانی گل دار پرورش می دهند.
در کشتیار بیشتر بخوانیم: ویژگی خاک مناسب شالیزار
چای (Camellia sinensis) در عرض های شمالی به طور وسیعی کشت می شود شمالی ترین آن در گرجستان واقع در 42 درجه عرض شمالی وجنوبی ترین قسمت آن در کورین تیس, آرژانتین واقع در 21درجه عرض جنوبی است. چین از نظر سطح زیر کشت در رتبه اول قرار دارد.زیرا در حدود نیمی از سطح زیر کشت جهان را به خود اختصاص داده است. و کشورهای هند، ژاپن، اندونزی، تایوان، کامبوج، کنیا، مالاوی، تایلند، برمه، ایران و گرجستان نیز از مهمترین کشورهای چای خیز جهان هستند. چای در ایران تا 500 متر بالا-تر از سطح دریا کشت می شود برای رشد به طول روز بیش از 11 ساعت نیاز دارند.
شاید برای شما مفید باشد: جدیدترین توصیه های فنی چایکاری